Samarbeidsprosjekt

Samarbeidsprosjekt boligfelt

I dette prosjektet er det fokus på team-arbeid. I arbeidslivet forventes det at en DAK-operatør har gode samarbeids- og kommunikasjonsevner, samtidig som en må kunne jobbe strukturert og selvstendig.

Dette prosjektet er ment for å forberede oss på den kommende prosjekteksamen og en framtidig jobb, og hver enkelt student får her muligheten til å fordype seg i et valgt DAK-program, og utvikle sine ferdigheter til å samarbeide i gruppe.

Deltakere

Prosjektgruppe består av (hovedansvar i parentes):
Kjetil Ramstad (Prosjektleder og visualisering i 3ds Max)
Andreas Imeland (Modellering i Revit)
Hanne Gundersen (visualisering i 3ds Max og Photoshop)
Tony Matsson (Modellering i Revit)

Prosjektbeskrivelse

Som samarbeidsprosjekt skal vi modellere til sammen fire boliger i Revit, som en del av et felles boligfelt. Det skal lages terreng slik at hver bygning har sin egen tomt, samt adkomst til hver enkelt tomt og til selve boligfeltet. 3D-modell av boligfeltet importeres til 3ds Max for en helhetlig visualisering, som bla. innebærer tilegning av materialer/teksturer, lyssetting og modellering av landskap/omgivelser. De renderte bildene blir til slutt etterbehandlet og ferdigstilt i Photoshop.

Resultat

Resultatet har blitt et boligfelt slik vi planla; fire eneboliger plassert i grønne omgivelser med tilhørende hager og infrastruktur. Eneboligene er i moderne standard og har en estetisk tilhørighet, som gir boligfeltet et helhetlig uttrykk. Terrenget har en naturlig utforming med veier, hager og beplantning.

Boligfelt

Modellering i Revit

Som planlagt er alle fire boliger modellert i Revit. Hus A og Hus B er hovedhusene så disse er modellert detaljert og det er forsøkt å lage virkelighetsnære modeller. Begge boligene har en funksjonell planløsning og en komplett utendørs fasade. For disse to husene er det laget tegninger etter Norsk standard, som inkluderer plantegninger over alle etasjer, komplette fasadetegninger, snitttegninger og romplaner med fargelegging. Plantegningene og snitt-tegningene er målsatt.

Hus C skulle i følge prosjektbeskrivelsen ikke modelleres med innvendige vegger og funksjonell planløsning. Vi har likevel valgt å gjøre dette som en ekstra oppgave. Det er også laget tegninger på samme måte som for Hus A og Hus B.

Hus D er modellert med en komplett utvendig fasade, men mangler en innvendig planløsning. Dette er i henhold til spesifikasjonene til prosjektet.

I revit er det også modellert en terrengmodell. Terrengmodellen inneholder ankomstveier til boligfelt, ankomstvei til hver enkelt tomt, gårdsplass på hver tomt, samt fortau langs veier inn til boligfelt.

Visualisering 3ds Max

Det er laget en sammenstillingsmodell i 3ds Max med terrengmodellen, og alle husene. Grunnlaget for sammenstillingsmodellen i 3ds Max er FBX eksport av 3D-terrengmodell fra Revit. Husene ble «merget» inn i sammenstillingsmodellen etter at de hadde blitt tillagt materialer.

I sammenstillingsmodellen er det gjort et forsøk på å lage et realistisk boligfelt med beplantning og omgivelser. Som beplantning er det brukt 3D-modeller som er omgjort til «mr Proxies» for at de skal bli enklere å rendre.

Det er laget en realistisk gressplen på boligfeltet. Her er det brukt en plugin fra Itoo Software, forest pack. Forest pack finnes både i profesjonell versjon(Pro) og i en gratis utgave(lite). I «lite» versjonen av programmet er det begrenset utvalg av beplantning/trær/plener og versjonen kan kun brukes på helt flate overflater. Som følge av dette er selve boligfeltet hvor husene står modellert som et flatt terreng.

Det er også lagt til noen omgivelser i form av 3d-modeller som lekestativ, sandkasse, benker og biler.

Alle fire boligene har fått til tillagt utvendige og synlige materialer og teksturer i 3ds Max, men det er kun Hus A og Hus B som har blitt innredet og tillagt innvendige materialer og teksturer. For å korte ned på arbeidsmendgen har vi i tillegg valgt å kun innrede de arealene som vises i renderingene og animasjonene. Dette er i henhold til spesifikasjonene i prosjektbeskrivelsen.

Etterarbeidet renderbilde hus A

Post-produksjon

I utgangspunktet skulle 1 interiørbilde fra Hus A og B etterarbeides, og 1 eksteriørbilde for hus A og B, samt 1 bilde av boligfeltet etterarbeids i Photoshop. Her har vi gjort mye ekstraarbeid og til sammen har vi etterarbeidet samtlige av våre renderbilder som til sammen ble 11 stykker.

Post-produksjonen av renderingene er blitt gjort i Photoshop med fokus på et helhetlig inntrykk – en rød tråd av kontrast, lys og farger. Samtidig har vi valgt å vise boligfeltet fra forskjellige tidspunkter på døgnet, og gitt ett av utendørsbildene et skumringslys. Resten av bildene består av dagslys. Vi har i tillegg plassert mennesker og gjenstander i flere av bildene for å gi mer liv til boligfeltet.

Etterarbeidet interiørbilde hus B

Renderbilder

(Trykk på bilde for større versjon)